Pages

teman teman

Wednesday, March 16, 2011

pelik gila



Alangkah peliknya kita......

Pelik ya, duit RM50 kelihatan begitu besar bila
di bawa ke kotak derma masjid, tapi begitu kecil
bila kita bawa ke supermarket.


Pelik ya,

30 minit terasa terlalu lama utk berzikir
tp betapa pendeknya waktu utk satu cerita komedi.


Pelik ya,

betapa lamanya 1 jam berada di masjid,
tp betapa cepatnya 2 jam berlalu saat menonton
wayang di panggung.


Pelik ya,

tak sampai 30 minit dengar khutbah Jumaat,
dah rasa jemu tp tak pernah puas dengar lagu kesukaan
kita walaupun dah ulang dua tiga kaset berkali-kali.


Pelik ya,

dengar iklan jualan murah dlm tv, rasa tak
sabar-sabar nak pergi beli-belah, tp dengar laungan azan
tak sabar-sabar nak tukar channel lain.

Pelik ya,

pasar mlm jauh sanggup naik kereta pergi,
tp masjid dekat rmh rasa berat kaki pulak.



Pelik ya,

susah sungguh merangkai kata utk dipanjatkan
saat berdoa atau solat, tp betapa mudahnya cari bhn
bersembang dgn kawan-kawan.


Pelik ya,

betapa seruan dan teriakan yg berpanjangan
waktu pertandingan bola sepak jd kegemaran kita,
tp betapa bosannya bila imam solat Terawih bln Ramadan
bacaannya lama dan panjang.


Pelik ya,

rasa susah sungguh utk habiskan al-Quran
walau satu halaman, tp majalah hiburan
dan novel best-seller 100 halaman pun habis dilahap.


Pelik ya,

ramai org berebut paling depan utk menonton
bola atau konsert, tetapi berebut cari saf paling belakang
bila solat Jumaat supaya boleh cepat keluar.


Pelik ya,

susahnya org mengajak menyebarkan dakwah,
tapi mudahnya org menyertai dan menyebar gossip.


Pelik ya,

kita begitu percaya pada yg dikatakan di email
yg layang di internet, tapi sering mempertikaikan apa
yang dikatakan al-Quran.


Pelik ya,

kita boleh mengirimkan ribuan jenaka
dan surat berantai di email, tapi bila mengirim
yg berkaitan dgn ibadah berfikir dua tiga kali.


Pelik tak kan.
tepuk dada tanya selera (iman)
afro hanya memperingati
:)

7 comments:

Topek said...

amiinnn~~~;)
thanx coz mengingatkn..

si.budak.deghil said...

uhh same dengan je aku slalu T__T
trase gile kot..

thanks for remind :)

si afro besar said...

ni pon aku share je:)

Dedeq said...

nice doe :D

terompah kampong berkate said...

terbaek la afro..aku suke entry ko yang nie..:)

si afro besar said...

ehee:) saling memperingati..

lee said...

tebaik dr ko..=)
btw tanx..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...